Ring der Herinnering (Notre-Dame-de-Lorette) - herdenkingsmonument

25 September 2019 - 13:00

Ter nagedachtenis aan de soldaten die op het grondgebied Nord en Pas-de-Calais in W.O.I zijn gesneuveld, nu 100 jaar geleden, werd in 2014 een nieuw herdenkingsmonument opgericht.

 

L’ Anneau de la Mémoire of Ring der Herinnering werd bedacht door de Parijse architect Philippe Prost. De installatie zweeft over de flanken van de plateau van Notre-Dame-de-Lorette, gelegen in de Franse gemeente Ablain-Saint-Nazire.

 

"Cirkelvorm als symbool van eenheid en eeuwigheid"

De donkere betonring (kleur van de oorlog) herbergt in zijn binnenste 580000 namen, gegraveerd op 500 inox borden.  Alle namen staan alfabetisch, dus los van natie of graad. Deze Inner Circle betreed je via een smalle corridor wat doet denken aan loopgraven. Dat alleen al maakt het herdenkingsmonument zo bijzonder, hier wordt geen overwinning gevierd.

 

Je verstilt bij de ingetogen beleving van het horizontale monument dat vol van symboliek staat op een plaats waar één van de bloedigste episodes uit de oorlog zich afspeelde. Het kalme landschap doet vandaag in niets meer vermoeden welke onmenselijke taferelen hier zich hebben afgespeeld.  Dit kan je allemaal ontdekken in het naburige Musée Vivant.

 

Verder op de site vind je:

Necropool van Notre-Dame-de-Lorette (sinds ’24) grootste militaire begraafplaats van FrankrijkRomaans-byzantijnse basiliek en Tour Lanterne, een verticale zuil van 52m hoog (arch. Louis-Marie Cordonnier/ Lille Fr.)